La maten være din medisin…

   Jeg kjenner jeg må begrense meg litt her; blogginnlegg skal være kortfattet for ikke å miste leseren. Men jeg har mye jeg kunne skrevet om aktuelle tema. Denne gangen er jeg inspirert av en twittermelding som kom som en reaksjon på en mediesak jeg var involvert i i helgen!


Og før jeg starter, la meg poengtere:

 1. KUN 20% av befolkningen klarer å etterleve MINIMUMS anbefalingen for fysisk aktivitet (Ref. NHI)
 2. 6 av 10 norske middager er uten grønnsaker! (Ref Dagbladet 2012)
 3. På middagstoppen ligger pølser, brødmat og frossenpizza (Ref Dagbladet!)
 4. Inntaket av kostfiber er rundt 20 gram pr dag (mot anbefalte 25-35gram) (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)
 5. Inntaket av sukker ligger på 13% av daglig energiinntak (mot anbefalte MAKS 10%) (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)
 6. Dessuten er det norske kostholdet preget av for lavt inntak av vit-D, kalsium, folat og jern (Ref Utviklingen i Norsk Kosthold 2013)


Den norske folkehelsa preges i dag av; lite overskudd og tiltakslyst, tretthet, utbrenthet, hodepine, forstoppelse, oppblåsthet, søtsug…. Og jeg må da bare stoppe og spørre; SER DU IKKE SAMMENHENGEN?? (….skulle ernæringskunnskap være svært begrenset, og du føler det ikke er en naturlig sammenheng mellom kostmanglene og nevnte symptomer her, så foreslår jeg raske google-søk på de nevnte næringsstoffer!).

Nordmenn har dà spist «norsk kosthold», og opplever at helsa skranter. Da skylder man på de norske kostholdsanbefalingene, forkaster de, og leter etter revolusjonerende dietter og superfood.
Hvor skjedde korslutningen der spiste «norsk» kosthold, ble til «fulgte norske kostholdsanbefalinger» ? (fortsetter under bildet!)

Like viktig som tung trening er byggesteiner som skal gi resultater – muskulatur og styrke! I prioritert rekkefølge; NOK energi (kcal!!!), nok proteiner, nok karbohydrater! #melk #milk #omelett #egg #protein #bread #cucumber #carbohydrate #energy #noiherbShit #gymmathisen

Et bilde publisert av @theresefm


Jeg kan nok anses som uvanlig uoppdatert og modig, som fremdeles spiser både brødmat og drikker kumelk..!

Jeg ser individer som høylydt forkynner frelsen via superfood fra regnskog, og helsekostingredienser som er «sunne og næringsrike» og som kan forsvares til kakebaking hver dag. Ironisk nok er det ofte de samme individer som er opptatt av global og bærekraftig utvikling, kortreist mat og økologisk opprinnelse. Hvor økologisk og bærekraftig er det å livnære seg på frø og vegetabiler fra tropiske områder langt-vekk-i-stan? Nei, ta deg nå for P#%¤# sammen og plukk bæra di selv! Blåbæra bak huset i skogen representerer bærekraft, økologi og superfood så godt som NOE ANNET!
Løk og brokkoli kan fremstå som det mest sammensatte superfood du kan lete opp, og med grovbrød og nøtter kan du slutte å bekymre deg for at du går glipp av næringstettheten i chiafrøene (-som du trolig ikke klarer fordøye anyway!). (fortsetter under bildet!)

My head aches today… but I know a cure ???? #caffein #abstinens #addict #darkchocolate #feelgood #smalltreats #sarasNailFashion

Et bilde publisert av @theresefm


Befriende deilig å unne seg sjokolade i hverdagen, når man vet kostholdet ellers «står på stell»!

Jeg er bekymret for framtiden til norsk matkultur; når vi nå går fra det allerede dårlige, moderniserte, effektiviserte halvfabrikata-og-raske-løsninger-kostholdet, til kaker og snacks i hverdagsmåltidene så-lenge-det-er-sunne-ingredienser. Hva lærer vi barna da? Og hvorfor lever du i slik stadig sug etter søtsaker?

God helse kommer fra helt grunnleggende levevaner; mer aktivitet i hverdagen, og et bedre sammensatt kosthold – der du lager mer mat selv (av basis råvarer)! Ikke tid? Har du tid til å leve?

Keep going on. Beyond January. Find motivation. Inspiration. Do what pleases you; not what others tell you to. Don't DO training; BE training. Make it a part of you. An identity. That's how routines are created! ???? #girlswholift #powerlifting #motivation #healthy #training #identity #YOU ????

Et bilde publisert av @theresefm

Innlegget har 9 kommentarer

 1. Anette sier:

  Såååååååå enig 😀 😀

 2. Maya sier:

  Veldig klokt! Jeg likte ekstra godt «har du tid til å leve?»! Og «don’t DO training – BE training». Det er januar, og jeg har (som sikkert mange andre) ekstra fokus på kosthold og helse nå som jula er over og julematen er fortært. Dette var et motiverende innlegg som jeg skal ta med meg videre! Det er viktig å holde fokus på dette, ikke bare under innsatsmåneden januar.

 3. Thea Falck sier:

  Hei og hopp. Ja, jeg mener at det ikke spiller noen rolle for helsa. Ref din twitter melding; hvorfor mener du at det ikke er et sunt kosthold? Eller stilte du bare spørsmålet 🙂

  Det er jo foreldrene som lærer barna at pannekaker, konfekt og muffins er «kosemat». Og hvorfor lærer vi de det? jo, fordi de inneholder lite essensielle næringsstoffer og mye sukker. Hvis man da erstatter disse mindre næringsrike matvarene med mer næringsrike matvarer som eksempelvis rå kakao, hel frukt, kokosolje av god kvalitet og havregryn (som myndighetene til og med anbefaler).. Hva er da problemet?

  Hvordan disse ingrediensene påvirker miljøet og hvorvidt det er bærekraftig å benytte seg av importerte matvarer som selges på helsekost er en helt annen diskusjon. Ja, jeg mener vi burde velge så kortreist mat som mulig, og velger selv bevisst når det kommer til for eksempel kjøtt og fisk og jeg plukker blåbær selv. Men, jeg supplementerer også kosten med næringsrike matvarer som ikke vokser i Norge.

  Og, siden dette stod i sammenheng med de nye kostrådene som Kostreform presenterte. Det faktum at den norske befolkningen ikke spiser etter anbefalingene, forsvarer ikke at kostrådene er gode nok..

  Hilsen Thea

 4. kristine sier:

  Hadde vært veldig interessant med svar fra deg Therese, angående «diskusjonen» og spørsmålene ovenfor:-)

  • Therese sier:

   Hei Kristine!
   Jeg har bevisst ikke gjort dette, da det meget klart fremgår av vi er prinsipielt svært uenige. Med utgangspunkt i twitter-utvekslingen, basert på mine uttalelser i avis-saken og i min første twitter reaksjon til dette, kommer mine meninger meget godt fram, inkludert her. Å gå videre i diskusjonen, blir i grunn bare en evigvarende fram-og-tilbake-sak. Jeg kjenner ikke til om Thea har barn, eller erfaring med hvordan barn tilegner seg kunnskap – eller tilvenner seg cravings for søtsmak og tilvenner seg daglig kos med «lovlige» kaker og snacks. Jeg er opptatt av hvor viktig det er å tilvennes et kosthold hvor dagens måltider bygges opp av råvarer som fremstår i sammensatte måltider, samt å ivareta kulturell mattradisjon. For meg er det ikke aktuelt å gi barna «sunne pannekaker» med «sunt» sjokoladepålegg til hverdags, «sunn konfekt», eller «sunne» kaker og muffins til skolemat eller kvelds. Kan vi håpe og tro at disse barna velger riktig når de har egne lommepenger og ser for seg kaker og sjokoladepålegg som naturlig valg, kan vi håpe og tro at de viderebringer en ny mattradisjon med «sunne snacks produkter» til sine barn igjen, på riktig vis?
   Jeg har dessuten problemer med å se hva som er helseskadelig eller uønskelig med de offisielle kostholdsrådene (linket i teksten ovenfor), som er veiledende råd som rettes bredt ut til en befolkning på over 4 mill i antall?! Det er stort spillerom for individuelle tilpasninger med en anbefaling som sier 15-20% proteiner, 25-40% fett og 45-60% karbohydrater, og som med sine råd forebygger livsstilssykdommer på flere nivå.
   …og nå fikk du meg i grunn til å gjøre det gjen-svaret jeg så som unødvendig, fordi vi altså vektlegger ulik faglitteratur i vår evaluering, og altså står prinsipielt og erfaringsmessig på helt ulike steder mht matkultur, helse og anbefalinger! 😉

 5. kristine sier:

  Takk for utfyllende svar, og jeg er så enig med deg! Veldig fornuftig!:-) Du gjør en veldig bra jobb!

 6. AMEN!
  Jeg er så enig med deg! Og, jeg er faktisk utrolig stolt over ikke å være «skyldig» på ett eneste punkt på den 6-punkts-listen din. For første gang på over TI år, spiser jeg utelukkende «ordentlig» mat – havregryn, søtpotet, rug, hirse, grønnsaker, frukt, bær, kokosmelk, nøtter, fisk (laks, torsk, sei, tunfisk), egg (OG jeg kaster ikke lenger plomma!), osv … og – dette «søtsuget» og behovet for søtt er helt borte. SÅpass borte at den melkesjokoladen jeg kjøpte i oktober fremdeles ligger urørt i kjøkkenskapet. Den ligger ikke der fordi den er «forbudt» men fordi jeg faktisk ikke har kommet på å spise den.

  Dette ble rotete og meningsløst, men ville bare si TAKK for at du er så jævla normal (hva angår mat, kjenner deg jo ikke ellers … :P)!

 7. Ingunn sier:

  Godt å ha deg tilbake igjen, Therese.
  Klem fra Ingunn.

 8. Hanne Gran sier:

  Åh herlighet som jeg har savnet å lese bloggen din. Nok ett amen. Ville kikke innom deg igjen etter at jeg så deg på VG tv igår. Knall!!

Legg gjerne igjen en kommentar